Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Laikus kocsmázó-fröccsözőként gyakran hallhatjuk a pult túloldaláról: - Rizlingből jó lesz? - és ha magyar kocsmában járunk, ilyenkor az Olaszrizlingre kell gondolnunk. Összefoglaljuk, mit is kell tudni erről a csaknem-hungarikumról.
A rizling elnevezés -
a magyar kocsmákat kivéve - az egész világon a Rajnai rizlinget illeti, ez az egyik legismertebb fehér szőlőfajta. Elsősorban Európában termelik, inkább a kontinens északi vidékein.
Bár a Rajnai Magyarországon is több helyen előfordul, a termelt
mennyiséget tekintve meg sem közelíti névrokonát, az Olaszrizlinget. Ez
utóbbi a fehér borszőlők legelterjedtebb faja nálunk, csaknem hatezer
hektáron termesztik. Olasz- vagy Franciaországból került hozzánk a
tizenkilencedik században, és a filoxéravész után, elsősorban rendkívül
jó ellenálló képessége miatt. Mondhatjuk rá, hogy igazi kelet-európai
fajta, Ausztriát kivéve a tőlünk keletre eső vidékeken foglalkoznak
vele.
Nem vagyunk könnyű helyzetben ha az Olaszrizlinget
mint bort kell jellemeznünk. Még a legtöbb helyen idézett meghatározás
is elég bizonytalan képet fest róla: "Ha nagy minőségű, rezedára
emlékeztet. Savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függenek,
de mindenképpen szelídebbek, mint a Rajnai rizling savai." Azon túl,
hogy a rezedáról legtöbbünknek legfeljebb Krúdy Rezeda Kázmérja jut
eszünkbe, az sem könnyíti meg dolgunkat, hogy Magyarország összes
borvidékén termelik ezt a fajtát, így ahány rizling, annyiféle.
Hugh Johnson, a világ legolvasottabb borkritikusa szerint az
olaszrizling "csak szeretne rizling lenni", és ez általában jól
jellemzi a határainkon túli megítélését (talán Ausztriát kivéve, ahol
szintén széles körben termelik). Az olaszrizlingről alkotott kép
nálunk, Magyarországon sem túl fényes; Juhász Gyula borszakértő
megítélése szerint az olaszrizling ma a "kommersz" száraz fehér bor szinonimája. Megfogalmazása találó, napi tapasztalat, hogy az italkimérésekben sok esetben bármilyen száraz folyóbort rizlingként adnak. A köztudatban tehát elsősorban mint a mennyiségi fogyasztók itala gyökeresedett meg, illetve az elsőszámú fröccsborként tartják számon.
A borkedvelők között persze hallani történeteket Balaton- és
Somló-környéki kalandozásokról, kis pincékben tett látogatásokról, ahol
mennyei borokat kóstolhattak, de átlagfogyasztó számára az olaszrizling
kapcsán nem ugrik be igazán nagy név. Szakértőnk szerint az
olaszrizling jelenlegi mostoha megítélése ellenére alkalmas lehetne egy
igazán magyar minőségi bor, a "Magyar Száraz Fehér" címére, ehhez
azonban kemény termelői munkára és nem utolsósorban komoly
marketingtevékenységre volna szükség.
Mivel olcsó fajta nincs, csak olcsó bor, az olaszrizlingek minőségét
tekintve is nagy a szórás. A boltba járó fogyasztó az alsó polcos
rizlingektől a minőségi borokig széles kínálatból válogathat. A
hipermarketek mellett az igazán jó borok kedvelőjének több választási
lehetősége is van. A magyar kínálatból kiemelkedik például a csopaki
Jásdi pince, a Szent Orbán Pince (Badacsony), a Scheller Szőlőbirtok
(Balaton-felvidék), Légli Ottó (Balatonboglár) borai. Melléjük
sorolható az egri borvidék néhány termelője, Gál Lajos vagy Thummerer
Vilmos is.
Az alábbiakban a nem túl drága, egy-kétezer forint közötti árfekvésű,
megítélésünk szerint igazán jó rizlingekből gyűjtöttünk össze néhányat.
Szeremley Rizling 2006
A korábban Szemelt Rizling néven ismert badacsonyi bort már több
fórumon méltatták. Ismert borász, jól kitalált design, elérhető ár. A
bevált recepten csak annyit változtattak, hogy a névből kimaradt a
Szemelt jelző. A többi ugyanaz: a borvidékre jellemző karakter, a
bazalt és a balatoni mikroklíma adta egyedi íz- és illatvilág.
Figula Olaszrizling 2007
Remek balatonfüredi olaszrizling. Friss, citrusos-zöld almás
illatok és zamatok, az évjáratnak köszönhetően egy kicsit vastagabb
test, árnyalatnyi, fajtajelleges kesernye a végén.
Gellavilla Olaszrizling 2006
Az első két évjárat után optimálisan beérett, lágyabb savú szőlőből
készült bor Balatonszőlősről. Friss és intenzív illat, finoman
gyümölcsös, kellemes, harmonikus ízvilág.
Jásdi Csopaki Rizling 2007
Kerek, lágy, harmonikus csopaki bor. 2007-től, mint csopaki rizling, eredetvédett.
Sebestyén Olaszrizling 2006
Igazán szép egyensúlyban lévő, száraz szekszárdi bor, amely az október
végére teljesen beérett, a Cinka és Ivánvölgy dűlőkben szüretelt,
acéltartályban erjesztett gyümölcsből készült. Az orrban telt, trópusi
illat, a szájban mediterrán, érett gyümölcsök íze.
Gere Olaszrizling 2007
Visszafogott, gyümölcsös illat, kicsit vastagabb test és lágyabb savak, összességében tiszta, egyenes bor.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Championwine
ÃÂjjeli szüret
Szüret idején mutatkoztak be a magyar borvidékek
Kárt okoznak az olcsó import borok