Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nem is gondolnánk, de a bor számos olyan anyagot tartalmaz, ami allergiás rohamot, vagy akár asztmát is okozhat. Íme egy kis összefoglaló ezekről a szennyezőanyagokról, néhány csúnya kifejezéssel tartkítva.
A bornak számos kémiai és biológiai szennyezőanyagai vannak, így a szulfitok, dioxin, hisztamin, naftalin, arzén, kadmium, ólom és higany. Eddig az ételkiegészítők szulfittartalmát tették felelőssé a bor okozta asztmáért. Ennek a jelentőségét feltehetően túlbecsülték. Valószínűleg a bor más alkotórésze játszik szerepet a bor által kiváltott asztmában - írják a Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology számában.
Az etanol maga is bőrreakciót, és anafilaxiaszerű reakciót válthat ki. Elsősorban az ázsiai népességnél, akiknek az acetaldehid lebontása korlátozott, válthat ki az alkohol nem kívánt reakciókat. Az acetaldehid az alkohol lebomlásánál keletkezik, toxikus, rákkeltő anyag. Ugyanakkor a borfogyasztás utáni tüdő összehúzódás a csökkent hisztamin lebontásra vezethető vissza, ez azt jelenti, hogy a borban lévő hisztamin, a hisztamin intoleranciára hajlamos egyéneknél asztmát válthat ki.
Három fő allergént is felfedeztek, mind a szőlőben, mind a borban. Borban a Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology szerint még olyan potenciálisan allergén élelmiszer fehérjét is találtak, mint a kazein, tej- és tojásfehérje, illetve halfehérje származék, amelyek tisztítás és derítés során kerültek bele. Ezeket kutatók megvizsgálták, és úgy találták, hogy allergiások számára e fehérjék minimális rizikót jelentenek.
További biológiai szennyezőanyag a Hymenoptera, vagyis a hártyás szárnyúak rendjébe tartozó méh-, vagy darázsszennyeződés. Ezek a szőlő szüretelésekor, majd sajtoláskor a borba esnek. A méreganyagok a borba kerülve túlérzékenységi reakciót váltanak ki. Ez az első eset, hogy a szenzitizáció darázs-, vagy méhméregre szájon át történik.
Egyéb allergiás próbák más adalékanyaggal, vagy a borban található szennyeződésekkel negatívak voltak. Ugyanúgy az óbor próbái sem váltottak ki allergiás reakciót, az új borok minimális mennyiségű méh- és darázsmérget tartalmazhatnak.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Championwine
ÃÂjjeli szüret
Szüret idején mutatkoztak be a magyar borvidékek
Kárt okoznak az olcsó import borok