Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borfesztivál klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Trostel Vigasz Péter
WSET bortanácsadó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borfesztivál klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Íme egy kis összegzés Bikavér témában
Az azonos megnevezésű borok közül manapság Bikavérből adnak el a
legnagyobb mennyiséget kis hazánkban, ami kábé 80000 hektolitert jelent
évente! Nem kis szám, igaz? Ráadásul külföldi barátaink nagy része is
ezt szajkózza, ha a magyar borról faggatjuk.
Az ismertség tehát adott, ám ennek ellenére számos tévhit kering a
Bikavérről még magyar fejekben is, itt az ideje hát, hogy egyszer és
mindenkorra tiszta vizet öntsünk a borospohárba!
Először persze jöjjön a kötelező töri óra!
Nem sokan tudják, hogy az eredetvédett Bikavér márkanevet legelőször
Szekszárd használhatta (1846), Eger csak később (1851) kapta meg rá a
permissziót. A szocialista rendszerben Szekszárd egyszer csak nagy és
erősen vöröslő stoptáblát kapott a Bikavér név használatára. Így az
Egri borvidék felülről biztosított, zöld jelzésre elindulhatott a vörös
szőnyeggel leterített „minél többet – annál rosszabb” Bikavér filozófia
jegyében született, sima úton. Bántóan sok év telt el így, a hazai
tömegpiacra és exportra készített vízszerű száraz, illetve zamatnélküli
félédes bikavérek gyártásával, aminek még ma is érezzük romboló
hatását. Sokan még ma is rokonítják a vékony testű, savhangsúlyos,
ízszegény vörösborokat a bikavérrel.
Új szelek fújnak
A 90-es években azonban már más szelek fújtak és egyre több borász
ismerte fel a Bikavérben rejlő lehetőségeket. Hogy a fogyasztók számára
felismerhetővé is tegyék a palackba zárt komolyabb anyagokat, különféle
jelzéseket írtak a címkékre, mint például reserve, selection,
válogatás, amik még ma is szokásban vannak.
Ma főleg Egerben igen nagy aktivitás érezhető ebben a kérdésben. 14
vezető egri borász jelenlétével létrejött egy alapítvány, amely többek
között a bikavér szerepkörét is deklarálni és javítani kívánja.
Véleményük szerint ideális esetben így nézne ki a különböző bikavér
besorolás:
Bikavér – jó minőségű, bázistermék
Bikavér superior – kiváló minőségű termék
Bikavér grand superior – dűlőszelektált, különleges minőségű, prémium termék
Az első kettő csoport már létezik, csak éppen az elsőben egyelőre
túl sok a silány termék. Kifejezett cél, hogy ezeket felzárkóztassák a
„sima, mezei” bikavér tartományba, ahol már a megbízható, jó minőség az
alapkövetelmény. A másodikban még kevés szereplő van, de számuk egyre
nő. A harmadik egyelőre még csak papíron létezik, de már készülnek
olyan Bikavérek, amelyek a szigorú követelményeknek eleget tesznek.
Nemzetközi párhuzamok
A borszaküzletben én mindig az olasz
chianti classico-éhoz hasonlítom a bikavér sztorit, hiszen egyrészt
érdekes, hogy milyen sok a hasonlóság a két márkanév között, másrészt
könnyebb megérteni a dolgokat.
Először is mindkettő eredetvédett márkanév. Mindkettő több szőlőfajta
házasításából születik, és itt is – ott is fontos az úgynevezett
autochton (helyi) szőlőfajta használata (sangiovese vs.
Kékfrankos/kadarka). Sikerült mindketőnek a nevét lezülleszteni
hamisításokkal és silány minőségű anyagok előállításával. Ráadásul
mindkettő azon fáradozik, hogy visszanyerje a márka régi hírnevét.
Mindezek tetejébe óriási minőségi különbségek találhatók ugyanazon
márkanév alatt (ld. a szalmás chiantit, vagy az ugró bikás bikavér a
szupertoszkán chiantival vagy a bikavér superiorral összevetve), ami
sokszor zavarba hozza a fogyasztót.
Akkor tehát mi is a Bikavér?
Eredetvédett márkanév, melyet
kizárólag a szekszárdi és egri borvidék használhat. A Bikavér mindig
házasítás, ha úgy tetszik „cuvée”, amely legalább három (de lehet több
is), az adott borvidéken bejegyzett szőlőfajtákból áll. A fajták
százalékos aránya nincs meghatározva.
Milyen fajtákból házasítják?
Először is: kizárólag
kékszőlőkből! A fajták százalékos aránya ugyan nincs meghatározva, de
bevett szokás, hogy a világfajták (cabernet-k, merlot,…) mellett
jelentős szeerepet osztanak a kékfrankosnak. A borászok gyakran kérik a
kadarka pikánsan fűszeres, ám könnyed segítségét is, hogy egyrészt
plusz fineszhez jusson a bikavér „főzet”, másrészt, hogy erősítsék a
hungarikum érzést. (mellékesen jegyzem meg, hogy bármennyire is
szeretnénk, sem a kékfrankos, sem a kadarka nem tekinthető igazi, ősi
magyar fajtának.)
Régen a kadarka volt a bikavér legfontosabb fajtája, mindig ez adta a
bor gerincét. Manapság viszont a fogyasztók nagyobb testet, több
cserzőanyagot, húsosabb vörösbort várnak el egy jó bikavértől, mint
amit egy kadarka törzsű házasítás adhat, ezért jelentősége erősen
lecsökkent. Másé viszont nőtt és nő most is: ilyen például Egerben az
egzotikus syrah, vagy más néven shiraz fajta használata.
Ezekből is látszik, hogy ahány bikavér, annyi egyéni ízvilág. Jelenleg nem beszélhetünk kialakult, megfogható és megfogalmazható, egységes bikavér-képről. Mindegyik más és más. Kísérletezzünk hát bátran, tekerjük ki néhány jó palacknak a nyakát, hogy megtudjuk az igazságot! Hiszen az igazság odabent van!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Championwine
ÃÂjjeli szüret
Szüret idején mutatkoztak be a magyar borvidékek
Kárt okoznak az olcsó import borok